Snart dags för Almedalen – Vi tar pulsen på kollegorna

Hej Linnea och Gunnar! Ni har båda lång erfarenhet från politik och opinionsbildning, och har naturligtvis varit i Almedalen i flera vändor. Vi tänkte ta tempen på er några dagar före avfärd.

Linnea, du har en bakgrund som politisk sekreterare för Centerpartiet och ledarskribent för Södermanlands Nyheter. Vad är ditt starkaste Almedalsminne?

”Utöver hundratals möten och idéer som legat till grund för ledartexter, policyförslag och annat har jag ett särskilt starkt minne från 2014. Då träffade jag min nuvarande sambo. Almedalen är verkligen en mötesplats både professionellt och personligt. Ta vara på det!”

Gunnar, du har arbetat som rådgivare inom politik, kommunikation och opinionsbildning i över 30 år, hur såg Almedalsveckan ut första gången du var med? Vad är största skillnaden idag?

”Mitt första år 1994, var det bara riksdagspartierna och en handfull intresseorganisationer som var där. Programmet var så glest att man i princip hann gå på allt. Alla som åkte fick hotellrum. Fast forward till 2019 och veckan hade blivit hysterisk – fullspäckad och alldeles för mycket annat än politik. Nu är det lite lugnare igen, med mer fokus på den politiska kärnverksamheten. Det är nog bra.”

Linnea, du har både upplevt Almedalen som politiker och som rådgivare, vad är det som gör Almedalen till en sån viktig mötesplats?

”Det öppna samtals- och mötesklimatet. Alla oväntade möten med nya och gamla ministrar, journalister och andra kändisar på gatan är helt unikt. Det gör att samhällsfrågorna drivs framåt med nya perspektiv och idéer. Det finns få andra liknande arenor idag.”

Gunnar, även om många beskriver detta som ett ”mellanår” saknas inte viktiga samhällsfrågor att diskutera, vilka teman tror du kommer att prägla årets upplaga?

”Som vanligt dominerar det som intresserar. Säkerhet i tider av krig i Europa, geopolitik efter EU-valet och med USA-valet i höst, brott och straff samt miljöfrågorna. Men också andra frågor där det pågår intressanta utredningar och processer: vård, skola, skatter, gårdsförsäljning…”

Linnea, är det något du särskilt ser fram emot?

”Att diskutera samhällsfrågorna som är avgörande för Europas omställning, vare sig det gäller klimatet, försvaret eller skolans framtid. Förutom det ser jag personligen fram emot Visbys magiska solnedgångar.”

Gunnar, samma fråga till dig?

”Att se kundernas seminarier fyllas med debattglada deltagare, att träffa bekanta som man kanske inte sett sedan förra Almedalen – och såklart att återse Visby, en pärla i världsklass.”

Linnea: Slutligen, inget DJ-battle i år, bu eller bä?

”Jag tror att DJ-battles glansdagar slutade ungefär samtidigt som Alliansen… Man minns sällan de kvällar där trängseln är som störst och alkoholen är som dyrast.”