Gunnar Sonesson lämnar partnerrollen på Diplomat

Sonja Rasin, partner och VD för Diplomatgruppen, och Gunnar Sonesson pratar igenom en intern nyhet om att Gunnar lämnar partnerrollen vid årsskiftet.

Du kliver av partnerrollen och blir Senior Advisor efter årsskiftet. Vad har hänt?

”Jag har, efter ett par års tankeprocess, bestämt mig för att göra ”spårbyte” och pröva en affärsidé i en helt annan bransch. Jag vill dock inte helt släppa rådgivarrollen och vi har därför landat i att jag är kvar som Senior Advisor.”

Har du tröttnat på Diplomat?

”Absolut inte, det är ett fantastiskt företag. Att grunda Diplomat med Björn och Anders har vart mitt livs absolut bästa professionella beslut och det har varit – och är – en fröjd att gå till jobbet och att träffa alla trevliga och begåvade kollegor som har jobbat och jobbar här. Det är snarare så att det är min passion för vin som jag nu låter ta en större plats också i mitt yrkesliv.”

Vi ska komma tillbaka till det – men vad innebär det att du ”lämnar partnerrollen”?

”Jag kommer att lämna partnergruppen, avveckla mitt ägande och verka i en ny roll som senior rådgivare. Vi har planerat för det här en tid och jag har redan trappat ner mina engagemang som partner under året.”

Hur kommer detta att påverka Diplomat?

”Som grundare känner jag självklart ett ansvar för firman, och jag kan se att timingen ändå är rätt nu med en stark partnergrupp, en affär som går mycket bra och ett starkt team av konsulter. Jag är inte längre ”en tredjedel viktig” för Diplomats affär i egenskap av grundare och partner.  Och jag kommer ju att förbli knuten till Diplomat som senior rådgivare.”

Kommer alla tre grundare att droppa av nu?

”Nej, jag har varit ensam om att ha ett intresse vid sidan om – som blivit så stort att det fött en företagsidé. Faktum är att Björns och Anders obrutna engagemang och lust att fortsätta bygga Diplomat har underlättat mitt beslut. Det känns tryggt.”

Vad händer med dina kunder när du trappar ner?

”Vi har planerat det här en tid och jag ser inte att det innebär några större förändringar i det dagliga arbetet. Jag är kvar i projektteam, finns tillgänglig för kunder och medarbetare och deltar i möten även bortom årsskiftet i den mån det behövs.”

…och vad tänker du göra istället?

”Min stora passion vid sidan om jobbet är vin, och efter att ha tillbringat rätt mycket tid i den sfären så har en idé om en helt ny verksamhet vuxit fram, fokuserad på människors möte med vin och vinkultur. Utbildningar och upplevelser inom vin, är den övergripande idén.”

Vad kan du om vin som gör att du törs ge dig in i en helt ny bransch?

”Jag är utbildad sommelier och har arrangerat många provningar och middagar över åren. Dessutom har mitt alter ego på Facebook, Vinamatören, tipsat och inspirerat en växande skara följare om vin i snart 10 år. Så helt ny känns den inte.”

Hur kommer övergången att se ut?

”Nu är det fokus på att göra bra leveranser i höst och säkerställa en god överlämning inför en ny roll i Diplomat bortom årsskiftet. Att bygga upp det nya får vänta till 2025.”