Relationen mellan journalister och presschefer

Hej Linus och Andreas! Ni har i många år arbetat som journalist respektive presschef. Vi tänkte ställa några frågor till er om hur rollerna förhåller sig till varandra.

Linus, hur upplever du relationen mellan journalister och presschefer?
”Det finns en tydlig respekt för varandras professioner och ju bättre kunskap man har om den ’andra sidan’ desto smidigare och effektivare blir också relationen.”

Andreas, känner du igen dig i Linus beskrivning? Hur ser du på presschefens roll i att förmedla företagets budskap till media?
”Definitivt. Det är ju betydligt mer komplext än att bara förmedla ett företags budskap och just därför är relationen till media viktig och måste vara öppen och respektfull.”

Linus, vad anser du är den viktigaste uppgiften för medierna och kommunikationsavdelningarna idag?
”I takt med att redaktionerna har mer begränsade resurser och färre specialreportrar har uppdraget för kommunikationsavdelningarna också förändrats. Det gäller delvis också styrkeförhållandet, där företaget blivit något starkare gentemot reportrar som fått mindre tid till förberedelser och research. Men i grunden är kommunikationsuppdraget att upprätthålla en god förståelse för varandras roller, för att å ena sida serva media med eftersökt kunskap och information och å andra sidan förmedla en tydlig och väl genomtänkt bild av företaget.”

Andreas, hur balanserar man mellan att skydda företagets intressen och att vara transparent med media?

”En bra grundregel är klassikern ’allt du säger skall vara sant, men du behöver inte säga allt som är sant’. Detta är ett hantverk, inte en vetenskap, så ytterst handlar det om erfarenhet och omdöme för att navigera rätt.”

Linus, i vilken mån nöjer sig media med att få svar från en presschef i stället för en organisations högsta företrädare?

”Ska man vara ärlig så vill ingen reporter ha kommentarer från en presschef. Högsta möjliga nivå gäller alltid för att utkräva svar, även i mer odramatiska frågor. Men däremot är relationen till presschefen väldigt viktig eftersom han/hon är gatekeeper för informationen, och ofta den som håller i trådarna.”

Andreas, vilken typ av frågor som ställs till den högsta företrädaren för en organisation bör i stället presschefen svara på?

”En enkel grundregel är att låta presschefen ta det jobbiga, med hjälp av mellanchef, divisionschef eller liknande när situationen kräver det. Men när det är tillräckligt illa måste högsta chefen in, både för att det externa trycket är högt och för att visa för organisationen att man inte duckar.”

Linus, hur har sociala medier och digitala plattformar förändrat sättet att rapportera nyheter?
”Snabbheten är ju en både välkommen och besvärlig följd av sociala medier. Det är ju underbart att kunna följa nyhetsflöden i realtid på till exempel X vid större nyhetshändelser – en sorts ohelig blandning av tunga medier och Kalle Kula på gatan som matar videoklipp från en stor händelse. Men samtidigt är det ju helt uppenbart att snabbheten och ’alla får vara med och publicera’ kommer med en ganska stor kostnad i form av minskad faktakoll.”

Andreas, hur ser du på den ökande betydelsen av snabb kommunikation och nyhetsrapportering i dagens samhälle? Hur påverkar det presschefens roll?

”Man får springa snabbare och springa hela tiden. Att få hjälp av organisationen med omvärldsbevakning är också värdefullt. Ofta finns det många som både har bra koll och gärna hjälper till.”

Linus, hur tror du att förhållandet mellan media och företag/organisationer kommer att utvecklas i framtiden?

”Det finns, och ska finnas, en armlängds avstånd mellan dem som granskar och dem som ska granskas. Tyvärr upplever jag att förståelsen för medias uppdrag har blivit sämre hos många företag och organisationer, åtminstone utanför själva kommunikationsavdelningarna. Det är oroande.”