Många börsbolag försöker optimera mixen av aktieägare och Investor Relations-funktionen (IR) har det långsiktiga uppdraget att nå det målet. Små och stora börsbolag har olika förutsättningar och olika drömbild av den perfekta ägarlistan. Men det finns också en inbyggd motsättning, där för mycket av det goda kan begränsa handeln i aktien.
Det visar intervjuer med Investor Relations-chefer på bolag noterade på Nasdaq Stockholm som Diplomat genomfört under våren och hösten 2024.
Bolagen som intervjuats vill påverka sin ägarbild i olika utsträckning, men det finns typer av aktieägare som ”alla vill ha”.
En del bolag vill locka svenska och utländska institutionella ägare, i praktiken att locka fler pensionsfonder som långsiktiga ägare. Bland bolagen som intervjuats går det att se viss skillnad i preferenser. En del av bolagen som intervjuats fick ett stort antal nya privatinvesterare under pandemin, bland annat beroende på förändrade förväntningar och kursutveckling (i klartext kursras). Några bolag vill också ha fler privatinvesterare på ägarlistan, även om det inte är så vanligt.
Framför allt söker bolagen ägare som de menar är relevanta och som bidrar med kunskap, anseende och rätt profil. Bland befintliga aktieägare prioriteras de allra största och dessa ges mycket tid från ledning och IR. Det läggs överlag betydligt mer tid på ägare man har än sådana man inte har.
”Vår uppgift är att vi ska serva de ägare vi har och sedan lägga övrig tid på att hitta nya, men det krävs tålamod och systematik”, säger en IR-chef.
Långsiktiga ägare i relation till likviditet, förenklat de aktievolymer som handlas på börsen, i aktien är också något bolagen tar upp. Det gäller särskilt medelstora och mindre bolag som i den allmänna konkurrensen i aktiehandeln sett handeln minska rejält de senaste åren. En för stor andel långsiktiga ägare riskerar att förvärra situationen då dessa aktier inte handlas aktivt på börsen.
Flera bolag som intervjuats har också hedgefonder med korta positioner i bolagets aktie, ett sätt att spekulera i en kursnedgång. Synen på dessa fonder skiftar. Men generellt har bolagen en betydligt restriktivare syn på servicenivån till hedgefonderna, som inte får tillgång till VD eller inte får enskilda möten. Något som tas upp i diskussionerna om korta positioner är skillnaderna på de aktörer som tar dessa. Institutionella investerare som kortar en aktie kan ha olika intentioner och den grupp privatsparare som blankar agerar på delvis andra premisser.
Eftersom till och med värdet på bolaget kan påverkas av aktieägarnas sammansättning arbetar IR-cheferna långsiktigt med att få in fler stora ägare med för bolaget passande profiler. Investerarmöten och kapitalmarknadsdagar är i fokus.
”Ingen ny stor investerare går in i ett nytt innehav utan fysiska möten med VD och CFO”, säger en IR-chef som därmed talar för merparten av IR-cheferna som intervjuats.
Det gör att många bolag återigen planerar för fler fysiska kapitalmarknadsdagar där investerare, analytiker och bolagsledningar möts. Och i grunden är det investeringscaset som ska kläs med mer fakta, övertygelse och trovärdighet. Flera av de IR-ansvariga som intervjuats utvärderar också enklare och snabbare versioner av kapitalmarknadsdagar för att kunna locka de alltmer svårflörtade men eftertraktade deltagarna.
”Ett viktigt fokus vid delårsrapporter och investerarpresentationer är att hela tiden uppdatera och bygga vidare på investeringscaset, att visa att vi är på rätt väg mot målen”, säger en IR-chef.
Preferenserna för en perfekt aktieägarlista skiljer sig mellan bolagen beroende på storlek, bransch och mognadsfas. Gemensamt är ändå strävan efter en mix av branschkunskap, track record, anseende, långsiktighet och en viss volym av mindre aktieägare. Rätt sammansättning kan också ge draghjälp åt aktiekursen. Men även den mest drömlika ägarlista är en klen tröst om leverans av bolagets strategi, förväntad tillväxt och resultat uteblir.
Diplomat Communications har under april till augusti 2024 intervjuat chefer inom Investor Relations med lång erfarenhet från rollen på flera bolag på Nasdaq Stockholm. Bolagen som intervjuats hade i augusti 2024 marknadsvärden mellan några miljarder kronor och några hundra miljarder kronor och är verksamma inom ett flertal sektorer.
Om du har funderingar kring ovanstående så går det bra att kontakta Linus Paulsson eller Kristian Stålberg, rådgivare inom Investor Relations på Diplomat.