Sockrade uppköpsbud räcker inte in i mål

År 2021 var ett rekordår för antalet nya bolag till börsen. Efter ett 2022 med betydligt bistrare börsklimat anses många noterade bolag (för) lågt värderade och det riskvilliga kapitalet utanför börsen börjar se goda utköpsmöjligheter. Men det räcker inte med höga bud.

De senaste årens kursuppgångar har skapat förväntningar som gör att säljarna ogärna släpper sina aktier när värdet rasat. Det tar helt enkelt tid att vänja sig vid en ny verklighet. Därför har det visat sig att det inte räcker med att betala betydligt mer än den aktuella aktiekursen för att lyckas få igenom ett bud på ett börsbolag. 

Exemplen från 2022 är många. Phillip Morris budade med en rejäl premie jämfört med aktiekursen i Swedish Match, men tvingades ändå höja budet för att affären skulle bli av. Nordic Capital och CVC Fonder la också bud på Cary Group med väl tilltagen premie men fick sockra ytterligare för att kunna avnotera bolaget till slut. 

I december 2022 bjöd mediekoncernen Bonnier närmare 60 procent över aktuell aktiekurs för magasinstjänsten Readly. Men det blev nobben från aktieägarna som vill ha mer än så. Bonnier har nu höjt sitt bud och förlängt fristen för säljarna att tacka ja, för att till slut kanske landa ett utköp av Readly. 

Det är uppenbart att det inte räcker med ett rejält sockrat bud på noterade bolag som tappat i värde. I samtliga ovan nämnda fall är mediabilden en bidragande, för att inte säga avgörande faktor, bakom succé eller fiasko i budprocessen. Den som inte är beredd att spela med i spelet riskerar att förlora en process som kan ha pågått i flera månader. 

Opinion och media är beståndsdelar för att lyckas och då krävs en i förväg utarbetad plan för kommunikationsstrategin, som tar höjd för många olika scenarion och en beredskap för snabba taktiska förändringar. Därtill behövs också resurser och kunskap för att påverka via annonskampanjer, sociala medier och direktkommunikation med stora och små aktieägare. 

Måhända har riskkapitaljätten Apollo Global och förre Softbankchefen Marcelo Claure, gjort sin hemläxa för att via media massera marknaden. De sägs nämligen, enligt ansedda Financial Times, planera ett bud på mobiloperatören Millicom. Dessutom med en god premie. Men redan innan budet ens offentliggjorts spekulerar finansmedia, i det här fallet Affärsvärlden, i att budet bör höjas rejält från den ryktesspridda nivån. 

Det vi helt säkert kan veta är att kommande bud på börsnoterade bolag kommer att omgärdas av en intensiv spekulation och mediabevakning, inte sällan med tryck på att höja ett lagt bud. Den som kan planera, förstå och behärska situationen ökar sina chanser till ett önskat utfall. 

Har du några tankar om texten och dessa frågor så får du gärna kontakta:

Linus Paulsson, Senior Advisor

linus.paulsson@diplomatcom.com